dijous, 15 de desembre del 2011

FANALETS PER ANAR A REBRE ELS REIS


La nit de Reis, molts nens i nenes van a rebre els Reis Orient amb fanalets, ja que gràcies a la claror d'aquests els Reis podran veure bé el camí i no es perdran.

Us proposem un model de fanalet casolà de cartolina, per tenir-lo preparat amb temps per a aquest dia tant especial:
El fanalet és un cub obert per la part de dalt. A cada una de les 4 parets hi ha obertures que deixen passar la llum d’una espelma encesa a l’interior. Tot el conjunt se subjecta d’un pal lligant-lo amb fil.

Necessitarem:
  • Una cartolina normal de 50x65 cm de mida
  • Paper de cel·lofana de colors
  • Un punxó
  • Tisores
  • Adhesiu
  • Un pal per penjar el fanalet

Teniu dues possibilitats:

A) Model resistent: un fanalet per cada cartolina (DIBUIX 1). És un model molt resistent i que no es desmunta amb facilitat.
B) Model estalviador: dos fanalets per cada cartolina (DIBUIX 2). Aprofita millor el material, però cal encolar-lo amb cura per tal que la base no es desenganxi amb el pes de l’espelma (es pot reforçar amb una mica de celo).
 Els passos són els següents:

1- Dibuixar la plantilla sobre la cartolina.

2- Retallar-la. Es pot fer amb tisores, cúter o punxó. En el cas de nens petits, el cúter resulta perillós; millor tisores per aquells que ja les saben fer anar, i punxó per als que encara no en saben. Tingueu en compte de deixar les pestanyes corresponents.

3- En cada una de les 4 parets del fanalet hi practicarem les obertures. Aquestes se solen fer amb formes diferents: un avet, una estrella, un àngel, una campana,... Primerament, dibuixeu la silueta desitjada sobre la paret (tingueu en compte que el dibuix ha de quedar dret un cop el fanalet estigui muntat). A continuació, retalleu-la amb l’ajuda d’un punxó.

4- Sobre cada una de les obertures hi enganxarem un tros de paper de cel·lofana de colors (tingueu en compte que quedi enganxat per la banda de dins, un cop el fanalet estigui muntat).

5- Amb el punxó, practiquem un forat sobre la part superior de cada paret, a 1cm de la vora. Aquests forats ens serviran després per passar-hi el fil.

6- Dobleguem les pestanyes.

7- Encolem les pestanyes i muntem el fanalet. Si seguiu el model B, podeu reforçar la base amb una mica de celo.

8- Enganxem la llàntia amb pegament al bell mig de la base. Per tal que després sigui més fàcil d’encendre, és preferible que abans n’hagueu cremat el ble.

9- Retallem 4 trossos de fil resistent d’uns 30 cm. En lliguem un a cada paret, aprofitant el forat que hi havíem fet abans. Cal fer servir un nus que en estrènyer-lo no estripi la cartolina, p.ex. una bolina (v. DIBUIX 3).


10- Lliguem els 4 fils a l’extrem d’un pal d’uns 30 o 40 cm de llarg i entre 5 i 10 mm de gruix. Per tal que el fil no s’escapi, va bé de practicar una petita clivella en la fusta en el lloc on lligarem els fils. La podeu fer amb l’ajuda d’una serra de marqueteria o d’un ganivet fort de dents esmolades.

I amb això ja està. Ja podeu encendre la llàntia de l’interior i gaudir del vostre fanalet.

1 comentaris:

Unknown ha dit...

e vegetta eres el mejor youteber e vegetta eres el mejor yuotuber eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee come mucho vegetal y se llama vegetta

Publica un comentari a l'entrada

 
;